top of page

Jokainen meistä tarvitsee sparrausta, rehellistä peilausta omalle toiminnalle


Kun katson taaksepäin työuraani vajaat 20 vuotta, mieleeni palaa nuori ja innokas, kaikkivoipainen olemus nuorta insinööriä. Uudet projektit innostivat, halusin ratsastaa viimeisimmällä aallonharjalla ja tehdä cooleimpia juttuja. Niin teinkin.

Kävin koulutuksissa ulkomailla, pidin puheita konferensseissa, koodasin sen ajan hienoimmilla web-teknologioilla ja sain aikaan mielestäni hienoja juttuja. Keskityin tekemiseen ja minulla oli kyky saada asioita valmiiksi, joihin olin tarttunut. Sain hyvää, kannustavaa palautetta tekemisistäni, joka luonnollisesti kasvatti ja nostatti minua.

Koin olevani hyvä siinä mitä tein

En kuitenkaan ollut tarvinnut kurkistella boksini ulkopuolelle sen enempää kuin kulloinkin oli tarpeen. Epäjatkuvuuskohtia oman kyvykkyyteni tuntemisessa tuli erityisesti työtehtävieni vaihtuessa. “Aijaa, tätä tarkoittaa oikeasti ison projektin johtaminen. Oho, yhteistyökumppaneihin ei aina voi luottaakaan tai tekniikan osaajat eivät olleetkaan firman kovimpia jätkiä vaan ne, jotka osaavat vaikuttaa ihmisiin ja saada aikaan yhteistyötä.”

“Se menee lineaarisesti niin, että mitä paremmat taidot ja osaaminen, sitä tarkemmin pystyy arvioimaan omaa suoriutumistaan."

Kun faktoja omasta toiminnasta vähän, tunteet ja oma aiempi kapea kokemus vaikuttavat arviointikykyyn ratkaisevasti. Lisäksi omia uskomuksia puolustetaan toisinaan hanakasti. Kuitenkin jo pieni määrä lisää tietoa auttaa muodostamaan huomattavasti tarkemman realistisen käsityksen aiheesta. Aiheesta löytyy hyvä artikkeli osoitteessa: http://yle.fi/uutiset/3-9317162

Luottohenkilön roolina on auttaa näkemään enemmän, ensisijaisesti itsensä

Jokainen meistä tarvitsee sparraajaa, jonka kanssa voi rehellisesti ja totuudellisesti peilata omaa toimintaa. Juuri tämä mahdollistaa oppimisen, koska toimintaa, josta ei ole tietoinen ei voi aidosti muuttaa. Näkökulma ulkopuolelta on selkeämpi ja aikaisempi kokemus mahdollistaa juurikin niiden asioiden näkemisen, joista sparrattavalla ei ole vielä kokemusta.

Tästä kohtaa taaksepäin katsottuna koen, että moni asia omalla työurallani olisi mennyt paremmin maaliin, jos minun olisi ollut mahdollista sparrata päivän polttavia ja isompia asioita riittävän usein jonkun luottohenkilön kanssa: kysyä kysymyksiä, joihin minulla ei ollut vastauksia, olla tietämätön, näyttää osaamattomuuteni turvallisessa ympäristössä tai saada tukea ajatuksilleni.

Mitä asioita sinä et vielä tiedä omassa johtajuudessasi?

 

Tule tekemään tarvekartoitus oman johtajuutesi kehittämiseen. Ensimmäinen kerta 100 EUR (sis. alv.). 100% tyytyväisyystakuu, saat rahasi takaisin, jos et koe hyötyä valmennuksesta. Varaa paikkasi tarvekartoitukseen täältä.

bottom of page