top of page

3 askelta luovuuteen ajattelutyössä


Kuuntelin ystäväni tarinaa hänen työstään. Erittäin nopeaälyinen kaveri, luomassa omaa työtään, opettelee koodaamaan "vanhoilla päivillään". Vaikutun, välillä mykistyneenä, hänen pursuavasta innostaan: käyttöliittymäelementit, pluginit, tietokannan rakenteet...

Vaikuttavaa minulle on hänen palonsa, pohjaton paneutumisen kaivo - tekee selvästi asiaa, joka liikuttaa. Toisaalta totean, ettei tuo olisi mun juttu, uppoutua koodiviidakkoon tunneista toiseen, joissa oikea rasti saattaa löytyä sattumanvaraisesti pusikosta.

Keskustelimme juurikin ongelmanratkaisusta. Kaverini kuvasi, kuinka joskus yhden ongelman ratkaisemiseen saattaa mennä aamupäivä. Kiinnostavaa oli kuulla mitä hänessä ja hänen ajattelussaan silloin tapahtuu.

“Keskityn käyttäliittymäelementtiin ja kokeilen erilaisia vaihtoehtoja saada tuo komponentti päivittymään automaattisesti. Haluan luoda elegantin, uudelleen käytettävän ratkaisun. Huomaan sitten, kuinka fokukseni kapenee pikkuhiljaa, tunnen kehoni kiristyvän, eikä asia enää etene..

Otan sitten tauon ja aiemmin treeneissä opitun mukaisesti tsekkaan itseni keskustaan. Mulle se juttu ei ole soutaminen, mutta se tunne, kuinka voin avata kehoni. Avaan rintakehäni ja kuuntelen ikäänkuin keholla ympäristöäni. Samalla ajatteluni rauhoittuu ja mielialani rentoutuu.

Palaan sitten koneen ääreen ja yhtäkkiä huomaan jotakin, joka ei vaan aiemmin ollut tullut mieleeni: voinkin periä superluokan toiminnon..!”

Olimme aiemmin treenanneet Jannen kanssa kehollisia harjoituksia ja kun kuulin vaikutuksista hänen ajattelutyöhönsä, huomionhallintaan, mielialaan ja sitä kautta suorituskykyyn, olin että vau! Näin tämä toimii, vaikka aina asian selittämiseen sanoja ei löydykään.

3 askelta luovuuden palauttamisen ajattelutyössä

1. Huomaa ja tunne mielialasi

Opettele tarkkailemaan mielialaasi, kehoasi, ajatuksiasi erityisesti tehtävissä, jotka vaativat tiukkaa keskittymistä. Kun ajatus alkaa kiertämään kehää ja mielialasi kiristyy, myös kehosi reagoi tähän - kyseessä on kehomme taistele-tai-pakene -reagointimalli.

2. Rentouta kehosi, vapauta ajattelusi

Koska mikään oikea vaara ei uhkaa, reagointimalli, vaikkakin hienovarainen, ei palvele ajatteluasi - pikemminkin päinvastoin. Kehon rentouttaminen palauttaa sinulle täyden ajattelukyvyn: nouse seisomaan, huomioi hengityksesi, voit joustaa jaloillasi kevyesti hengityksen tahdissa, tunne jalkapohjasi, lantiosi (keskusta), selkärankasi (keskilinja), hartiasi ja pää. Kuuntele kehoasi, jotta voit kuulla ympäristösi.

3. Tunne, mikä on hyvin juuri nyt

Kun kehosi rentoutuu, saat etäisyyttä aiempiin ajatuksiin. Siirrä huomiosi asioihin, jotka ovat itse asiassa hyvin juuri nyt: mitä hyvää on elämässäsi, voisiko olla niin, että asiat ovat juuri niin kuin niiden kuuluukin olla tässä hetkessä, eikä oikeasti ole mitään hätää. Huomioi muutama hyvä ja tärkeä asia elämässi, ehkäpä ystäväsi, työsi, perheesi ja tunne heidät ympärilläsi. Palaa tämä jälkeen työsi äärelle ja katso mitä tapahtuu.

Haastan myös sinut palaamaan ja harjoittelemaan näitä kolmea askelta, varsinkin silloin kun ajattelutyö ei etene. Treeni tarttuu: olet sitä mitä harjoittelet ja toistat - mielialoina ja kykynä toimia.

Lue lisää kehollisen johtamisen valmennuksesta ja tilaa henkilökohtainen tarvekartoitus itsesi johtamiseen, huomiosi tehokkaampaan hallintaan täältä.

bottom of page